Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regenwoud op uitgeputte graslanden

  •  
20-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
grasonderzoek jungle

© Grasonderzoek door bodemonderzoeker Thom Kuypers en Phd onderzoeker Rocio Aguilar-Fernandez van de Universiteit van Wageningen. Foto: Jesper Buursink

Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en Mexico onderzoeken al 25 jaar de landschapsverandering als gevolg van het verdwijnende regenwoud in Mexico. Nu hebben ze de handen ineen geslagen met kunstcollectief  Cascoland  uit Amsterdam om alternatieve manieren te vinden om ontbossing tegen te gaan. 

Invloed mens

Vroege Vogels verslaggever Jesper Buursink maakt onderdeel uit van het Cascoland kunstcollectief en is aanwezig tijdens de research voor dit bijzonder project in het regenwoud van Mexico. Hij maakt een reeks reportages met Frans Bongers, tropisch-bos ecoloog van de Universiteit Wageningen, en Thom Kuypers, ecoloog en directeur van  Forefront . Samen met wetenschappers en ecologen van de Universiteit van Mexico (UNAM) bekijken ze de huidige staat van het regenwoud en zien ze hoe de mens al lang een grote invloed uitoefent op dit regenwoud. 
Gras in het onderzoeksplot van de Universiteit van Wageningen. Op de achtergrond het regenwoud. Foto: Jesper Buursink

Regenwoud na veeteelt

De laatste reportage gaat over onderzoek naar graslanden en de bodem door PhD onderzoeker Rocio Aguilar-Fernandez van de Universiteit van Wageningen. Al zes jaar lang onderzoekt ze de vruchtbaarheid van de bodem en graslanden nadat het vee van boeren er jarenlang op gegraasd heeft. Is er de mogelijkheid dat ook deze graslanden op de lange termijn weer zouden kunnen terug groeien tot regenwoud? Wat betekent de jaren lange uitputting van de bodem voor de vruchtbaarheid?
  • Luister hier de reportage over secondaire bossen
  • Luister hier de reportage over de eetbare jungle 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.