Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Statiegeld op kleine frisdrankflessen

  •  
08-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic soup surfer statiegeld

© Merijn Tinga oftewel de 'plastic soup surfer' overhandigt het desbewustheidexploot aan de directeur van Spa.

Merijn Tinga, oftewel de Plastic Soup Surfer, bezoekt met een deurwaarder de grote frisdrankproducenten en overhandigt hen een document waarin ze bewust worden gemaakt van hun verantwoordelijk voor het plastic zwerfafval en het belang van het invoeren van statiegeld op kleine petflessen. 

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga kreeg de bijnaam de Plastic Soup Surfer toen hij een met een surfplank gemaakt van plastic zwerfafval ten strijde trok tegen de enorme hoeveelheden plastic zwerfafval die wij produceren. Hij surfte en supte met zijn bord onder andere de Rijn af en stak de Noordzee over naar Engeland om aandacht te vragen voor dit probleem. Elk jaar verdwijnt er 20 miljoen kilo afval in de Noordzee waarvan het meeste plastic is. Dit is biologisch niet afbreekbaar en valt uiteen in kleine stukjes. Op deze manier belandt het uiteindelijk weer in onze voedselketen. 

Motie Tweede Kamer

Merijn bezoekt alle grote frisdrankproducenten en supermarkten met een deurwaarder en overhandigt hen een zogenaamd desbewustheidexploot. Hierin worden de producenten van de plastic petflessen gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de bijdrage die zij leveren aan het plastic zwerfafval. Een oplossing zou statiegeld zijn op kleine petflessen. Dankzij de Plastic Soup Surfer wordt er momenteel in de Tweede Kamer een motie voorgelegd over het invoeren van statiegeld op kleine petflessen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.