NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

Luister of kijk live NPO Radio1
 • Statiegeld op kleine frisdrankflessen

  plastic soup surfer statiegeld
  Merijn Tinga oftewel de 'plastic soup surfer' overhandigt het desbewustheidexploot aan de directeur van Spa.

  Merijn Tinga, oftewel de Plastic Soup Surfer, bezoekt met een deurwaarder de grote frisdrankproducenten en overhandigt hen een document waarin ze bewust worden gemaakt van hun verantwoordelijk voor het plastic zwerfafval en het belang van het invoeren van statiegeld op kleine petflessen. 

  Plastic Soup Surfer

  Merijn Tinga kreeg de bijnaam de Plastic Soup Surfer toen hij een met een surfplank gemaakt van plastic zwerfafval ten strijde trok tegen de enorme hoeveelheden plastic zwerfafval die wij produceren. Hij surfte en supte met zijn bord onder andere de Rijn af en stak de Noordzee over naar Engeland om aandacht te vragen voor dit probleem. Elk jaar verdwijnt er 20 miljoen kilo afval in de Noordzee waarvan het meeste plastic is. Dit is biologisch niet afbreekbaar en valt uiteen in kleine stukjes. Op deze manier belandt het uiteindelijk weer in onze voedselketen. 

  Motie Tweede Kamer

  Merijn bezoekt alle grote frisdrankproducenten en supermarkten met een deurwaarder en overhandigt hen een zogenaamd desbewustheidexploot. Hierin worden de producenten van de plastic petflessen gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de bijdrage die zij leveren aan het plastic zwerfafval. Een oplossing zou statiegeld zijn op kleine petflessen. Dankzij de Plastic Soup Surfer wordt er momenteel in de Tweede Kamer een motie voorgelegd over het invoeren van statiegeld op kleine petflessen.

  Meer informatie 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio