Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aalgemaal

  •  
16-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nederland telt zo’n 4000 gemalen, dat heb je als waterrijk land. De kans om daar als paling, als aal ongeschonden doorheen te komen is nihil. Daarom worden er proeven gedaan om de aal af te schrikken en om te leiden. De vraag is of het helpt. Een reportage bij aaltellingen, bij één van die 4000 gemalen.
Onderzoek geleiding schieralen langs gemalen in volle gang
Ingenieursbureau Tauw en de Combinatie van Beroepsvissers zijn volop bezig met het project 'Geleiden van schieraal langs gemalen'. Bij zeven gemalen, verspreid over heel Nederland, worden op dit moment proeven gedaan met systemen om aal te weren van de gemaalpompen.
Getest worden ook systemen om de aal te geleiden naar een alternatieve migratieroute, of naar een opvangbak van waaruit de schieraal overgezet kan worden. De innovatieve systemen moeten voorkomen dat aal verwond of gedood worden door de gemaalpompen. Ook andere vissen die naar zee willen trekken, blijft dan dit lot bespaard. Het onderzoek moet bijdragen aan herstel van de palingstand.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.