NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Aardmuis bedreigt noordse woelmuis

  woelmuis3

  Voor het eerst zijn er aardmuizen gevonden op Goeree Overflakkee, een soort die zich snel vermeerdert. Goeree is ook het leefgebied van de zeldzame noordse woelmuis. Gaat deze misschien verdwijnen?

  Lange tijd waren de populaties van de noordse woelmuis in het noordelijke deltagebied gevrijwaard van concurrentie van de aardmuis, aangezien deze soort hier ontbrak. Tijdens een onlangs uitgevoerde inventarisatie werd de aardmuis voor het eerst met zekerheid vastgesteld langs het Hollandsch Diep en het Haringvliet. De soort kan een bedreiging vormen voor de noordse woelmuis.

  Doordat de voormalige eilanden nu onderling verbonden zijn via de deltawerken, zijn deze toegankelijk geworden voor nieuwe diersoorten. De laatste decennia zijn er dan ook nieuwe soorten kleine zoogdieren gearriveerd op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.

  De aardmuis heeft een leefgebied dat juist een grote overeenkomst vertoont met dat van de noordse woelmuis en vormt daarom een zeer grote bedreiging voor het voortbestaan van de populaties noordse woelmuizen.

  Bron: Nature Today

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media