Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aardmuis bedreigt noordse woelmuis

  •  
11-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
woelmuis3
Voor het eerst zijn er aardmuizen gevonden op Goeree Overflakkee, een soort die zich snel vermeerdert. Goeree is ook het leefgebied van de zeldzame noordse woelmuis. Gaat deze misschien verdwijnen?
Lange tijd waren de populaties van de noordse woelmuis in het noordelijke deltagebied gevrijwaard van concurrentie van de aardmuis, aangezien deze soort hier ontbrak. Tijdens een onlangs uitgevoerde inventarisatie werd de aardmuis voor het eerst met zekerheid vastgesteld langs het Hollandsch Diep en het Haringvliet. De soort kan een bedreiging vormen voor de noordse woelmuis.
Doordat de voormalige eilanden nu onderling verbonden zijn via de deltawerken, zijn deze toegankelijk geworden voor nieuwe diersoorten. De laatste decennia zijn er dan ook nieuwe soorten kleine zoogdieren gearriveerd op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.
De aardmuis heeft een leefgebied dat juist een grote overeenkomst vertoont met dat van de noordse woelmuis en vormt daarom een zeer grote bedreiging voor het voortbestaan van de populaties noordse woelmuizen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.