Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'ABP moet niet investeren in kolen, olie en gas'

  •  
13-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro-money-1471852_large.jpg
Amsterdam zet pensioenfonds ABP onder druk om hun investeringen in de fossiele industrie te beëindigen, om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen. In een  brief aan het ABP bestuur  schrijft burgemeester Eberhard van der Laan: “Indien het ABP niet binnen een redelijke termijn de beleggingen in fossiele industrie beëindigt, brengt dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar.” Hij maakt duidelijk dat hij deze oproep doet als reactie op een brief van het burgerinitiatief Amsterdam Fossielvrij. 
Sven Jense, initiatiefnemer Amsterdam Fossielvrij, is positief over deze stappen. “Het verbreken van de financiële banden met de fossiele industrie maakt onze stad en onze pensioenen toekomstbestendig. Maar we moeten ook een ambitieuze termijn stellen, ook voor de transitie van onze fossiele haven. Wij willen niet dat onze stad aan klimaatverandering verdient.”
Internationale beweging
De oproep van Amsterdam komt op het moment dat een groeiende groep wereldsteden hun fossiele belangen afstoot: Stockholm, Seattle, Melbourne, Oslo en Berlijn hebben zich gecommitteerd fossielvrij te worden. De Duitse hoofdstad  besloot eind juni  om al zijn financiële belangen in de fossiele brandstof industrie - met name pensioengeld - te divesteren. Ook de EU heeft recent  afgesproken  dat Europese pensioenfondsen de risico’s van  stranded assets  als gevolg van klimaatwetgeving moeten onderzoeken en open moeten zijn over hoe zij dat doen.
Amsterdam Fossielvrij
Burgerbeweging Amsterdam Fossielvrij vroeg een jaar geleden de Gemeente haar banden met de fossiele brandstof industrie te onderzoeken en verbreken. Er loopt inmiddels een onderzoek naar fossiele beleggingen. Maar ook vraagt de burgerbeweging om fossiele brandstof activiteiten af te bouwen in de haven. Door de inkomsten uit de grootste benzinehaven ter wereld en tweede kolenhaven van Europa is Amsterdam medeplichtig aan destructieve klimaatverandering en worden publieke middelen blootgesteld aan hoge financiële risico’s.
Gedeelde zorgen
Amsterdam staat in zijn vraag aan ABP niet alleen. De stad sluit zich aan bij  een oproep  van meer dan 12.000 ambtenaren, docenten, militairen en andere ABP-deelnemers, die vorig jaar bij hun pensioenfonds op aandrongen om fossiele beleggingen zo snel mogelijk af te bouwen. Ook De Nederlandse Bank  waarschuwde  eerder dit jaar voor de gevaren van een  carbon bubble  voor de financiële sector.
Bron: Amsterdam Fossielvrij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.