Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Achterkant van de Maan

  •  
31-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Maan.jpg
Pink Floyd zong er al over. De zijde van de maan, die wij niet kunnen zien: ‘the dark side of the moon’. Wanneer we naar die grote gele bol aan de sterrenhemel kijken dan zien we altijd de achterkant. Dat komt omdat de maan tijdens de omwenteling rond haar as, precies één keer rond de aarde draait. Wetenschapsjournalist Govert Schilling ontrafelt zondag de geheimen van de maan, en geeft de sterrenverwachting van deze maand.
Trouwens, die achterkant van de maan is niet permanent donker, maar heeft net als ‘de voorkant’ een dag-nachtcyclus van ongeveer vier weken. Tijdens Nieuwe Maan, wanneer wij vanaf de aarde tegen de onverlichte helft van de maan aankijken, baadt de achterkant van de maan in het zonlicht.
De maan is de laatste dagen veel in het nieuws. Hoofdpersoon is de Chinese maanverkenner Yutu (Konijn van Jade). Het 140 kilo zware karretje is bezig met de oversteek van een relatief vlak deel van de maan. Maar de tocht gaat niet zonder slag of stoot. De Yutu heeft technische problemen. Het lijkt te maken te hebben met de slechts functionerende zonnecellen van de verkenner. 
Bron: Govert Schilling, allesoversterrenkunde.nl
Foto: J.werther
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.