Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actie: Feestje sluiting kolencentrale Uniper

  •  
28-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Kolencentrales Maasvlakte

© Kolencentrales op de Maasvlakte. Links de nieuwe, rechts de oude. Fotograaf: Zandcee - Wikimedia Commons

Op zaterdag 1 juli sluit de oude kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte. Dit is de laatste van de vijf kolencentrales die haar deuren sluit als onderdeel van het Energieakkoord uit 2013. Rotterdams Klimaat Initiatief organiseert daarom een feestje bij de kolencentrale.

Vervuilend

In het akkoord is afgesproken dat de vijf oudste kolencentrales zouden sluiten. Dit waren de centrales in Borssele, Nijmegen, Geertruidenberg en dus de Maasvlakte. Deze centrale is met 1100 Megawatt ook de grootste centrale van de vijf. Op de lijst van meest vervuilende kolencentrales van Europa staat deze centrale op nummer 29. De jaarlijkse CO2-uitstoot bedraagt 6 megaton, goed voor 3 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.

Gloednieuwe kolencentrale

Komende zaterdag sluiten Unipers Maasvlakte I en II in Rotterdam. De sluiting is een mooi resultaat, maar helaas staat er pal naast de centrale een gloednieuwe kolencentrale die vorig jaar is geopend. De CO2-uitstoot daalt zo in feite niet, volgens Greenpeace. Om het klimaatakkoord van Parijs te halen als ook het Urgenda-vonnis, is sluiting van alle kolencentrales in Nederland volgens Greenpeace noodzakelijk.

Feestje

De lokale burgerbeweging Rotterdams Klimaat Initiatief roept op Facebook mensen op om de sluiting zaterdag bij de Uniper kolencentrale te komen vieren, en tegelijkertijd te wijzen naar de ernaast gelegen nieuwe centrale die ook dicht moet. Er zal ook een woordvoerder van Greenpeace bij de sluiting aanwezig zijn.
De tekst op Facebook:
"Op 1 juli sluit de oude kolencentrale op de Maasvlakte en dat gaan we vieren! Ben je erbij? Leuk! Ga voor het laatst op de foto met deze ronkende kolencentrale, zing mee met het kolen-exit-lied, en roep ook op tot snelle sluiting van de twee andere kolencentrales (die samen fors meer CO2 uitstoten dan deze oude). Aansluitend ben je zeer welkom voor een gezellige picknick en een korte kolencentrale-sightseeing- tour (op gepaste afstand)."
Bron: Greenpeace

Meer over:

kolencentrale
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.