NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Actie Milieudefensie tegen affakkelen

  shell_06.jpg

  Milieudefensie biedt olie- en gasconcern Shell donderdag dertigduizend handtekeningen aan tegen het affakkelen van gas in Nigeria. Zij doet dat op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Dat heeft Milieudefensie dinsdag laten weten.

  Het gas komt vrij bij de oliewinning. De milieuorganisatie eist al jaren dat Shell stopt met het verbranden van gas, ,,dat prima nuttig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit''. Zij wil nu een harde toezegging van het concern wanneer het de gasfakkels dooft. Woordvoerder Internationaal Geert Ritsema vindt dat het gedaan moet zijn met de ,,loze beloftes'' van Shell. Volgens hem gaat het om 110 fakkels.

  Bij het affakkelen komen giftige dampen vrij, die slecht zijn voor de gezondheid van de bevolking, aldus Milieudefensie. Daarbij staat de hoeveelheid kooldioxide (CO2) die bij het verbranden vrijkomt, gelijk aan de uitstoot van vier miljoen auto's in Nederland.

  Volgens Shell wordt er hard gewerkt aan een oplossing om een einde te maken aan het affakkelen en zijn er al vorderingen gemaakt. Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) stelt al vele jaren dat het affakkelen van gas verspilling is en zo snel mogelijk moet stoppen, liet een woordvoerder van Shell in Den Haag weten. Volgens hem is er al veel gebeurd en is 65 procent van het fakkelen beëindigd.

  Dat komt voor het grootste deel doordat het bedrijf heeft geïnvesteerd in het opvangen van gas en voor een kleiner deel doordat de olieproductie is verminderd. Via op stapel staande investeringen is 75 procent van de productie gedekt, aldus een woordvoerder. Het bedrijf zoekt ook voor het resterende gas een afzetmarkt.


  Bron ANP

  Geplaatst in: Nieuws