NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Activisten filmen kippenleed in Vlaanderen

  kippen_gigastal
  Bron Pixabay

  Activisten van dierenrechtenorganisatie Gaia hebben in het geheim beelden gemaakt van ‘dieronterende’ leefomstandigheden van vleeskippen in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. Volgens de organisatie worden zelfs de minimale wettelijke normen niet nageleefd.

  Gaia beschuldigt supermarktketens van medeplichtigheid aan de misstanden. Omdat ze kippenvlees tegen “absurd lage prijzen” aanbieden, zouden ze meewerken aan “georganiseerd dierenleed op weerzinwekkend grote schaal en industriële kippenuitbuiting”.

  De beelden van creperende en kreupele kippen met zweren, blaren en wonden werden gemaakt tussen oktober en december 2017. De gefilmde praktijken zouden representatief zijn voor de hele industrie. “De sector gebruikt een eindeloos doorgefokt kippenras - de plofkip - bedoeld om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk vlees te produceren.”

  Het Belgische ‘kwaliteitslabel’ Belplume is volgens Gaia een ‘lachertje’. “De gangbare industriële productiemethode van kippenvlees is een ware ramp voor het welzijn van 300 miljoen Belgische vleeskippen en doet de dieren onaanvaardbaar lijden.”

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws