Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Afrika niet droger maar natter geworden'

  •  
11-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Lake_Malawi.jpg
Anders dan gedacht is de droogte in Afrika niet toegenomen, het continent werd in de afgelopen 1,3 miljoen jaar juist natter. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam, waarvan de hoogleraren Jaap Sinninghe Damsté en Stefan Schouten van de Universiteit Utrecht deel uitmaken, in een onderzoek.

Fossiele resten

De wetenschappers reconstrueerden het klimaat rond Lake Malawi, een van de grootste en diepste meren ter wereld. Dat deden zij door grondmonsters te analyseren, met behulp van honderden meters diepe boringen. Ook onderzochten ze hoe de temperatuur van het oppervlaktewater in het meer door de tijd veranderde. Dat gebeurde op basis van fossiele resten van membranen van bepaalde soorten oerbacteriën.

Menselijke evolutie

Tot nu toe werd aangenomen dat het Afrikaanse continent steeds droger is geworden. Dat zou mede de evolutie en migratie van de Afrikaanse oermens hebben beïnvloed. ,,Onze bevindingen maken het verhaal van de menselijke evolutie een stukje ingewikkelder'', aldus een van de onderzoekers.
Het onderzoek nam tien jaar in beslag.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.