Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afschot herten in Oostvaardersplassen neem toe

  •  
06-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
edelhert

© Edelhert in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Rocoro

Staatsbosbeheer heeft in januari 825 edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten. In totaal zijn in het gebied nu 922 herten gedood, aldus de organisatie. Eerder is besloten dat ruim 1800 edelherten moeten verdwijnen uit het natuurgebied.

Drie edelherten te zwak voor de winter

Staatsbosbeheer begon in december met het afschot. De eerste maand viel het resultaat de faunabeheerders niet mee. In januari is vaker en op meer dagen geschoten. Bovendien werd het koud, waardoor de herten beter benaderbaar waren. Drie edelherten zijn gedood omdat ze de winter niet zouden overleven. Er zijn volgens Staatsbosbeheer nog geen runderen of paarden om die reden afgeschoten. Dit jaar moeten 160 konikpaarden de Oostvaardersplassen verlaten. De runderen blijven ongemoeid.
Wachtlijst voor het verkoop vlees
Sinds het afschot is begonnen, zijn 515 herten verkocht aan de poelier. Die verkoopt een deel van het wildbraad door aan de horeca. Particulieren die een stukje hert uit de Oostvaardersplassen willen eten, moeten geduld hebben: er is een wachtlijst waarop ruim 12.000 mensen staan. De eerste honderden wildpakketten die eind januari werden aangeboden, waren binnen twee uur uitverkocht. Voedselbanken Nederland krijgt ongeveer tweeduizend kilo hertenvlees cadeau.
Vogels geen last van afschot
Volgens Staatsbosbeheer hebben de vogels in het reservaat geen last van het afschot. Vorige week zijn ruim 2700 vogels, verdeeld over 35 soorten, geteld. Dat is wel een relatief laag aantal, aldus de dienst, maar dat komt doordat het erg koud was in de week van de telling. Tegenstanders van het afschot in de Oostvaardersplassen stellen dat vogels ernstig verstoord raken door de knallen van geweren.
Staatsbosbeheer begint deze maand met het aanplanten van duizenden bomen en struiken, zodat de dieren in het kaalgegraasde gebied meer beschutting kunnen vinden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.