Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afspraken klimaattop Parijs dit jaar in werking

  •  
22-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
parijs3.jpg
De afspraken die vorig jaar tijdens de klimaatconferentie in Parijs zijn gemaakt, kunnen nog dit jaar van kracht worden. Inmiddels hebben zestig landen het verdrag uit december 2015 geratificeerd.

Uitstoot broeikasgas

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei woensdag in New York dat bij zijn afscheid in december het verdrag zo goed als zeker in werking is. De zestig landen die hebben getekend, zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 47,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgas.

Verdrag nu nog niet in werking

Tijdens de VN-conferentie in de Franse hoofdstad werd bepaald dat het verdrag in werking treedt wanneer ten minste 55 landen hebben getekend die gezamenlijk 55 procent van het broeikasgas produceren. Van die grens is de wereld nu dus nog 7,5 procent verwijderd.

Stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen

De kern van de afspraken is dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden Celsius. Verder moet het gebruik van fossiele brandstoffen worden beëindigd. Dit is de belangrijkste oorzaak van de uitstoot van koolstofdioxide, het belangrijkste broeikasgas.
Bron: ANP

Meer over:

parijs, vn, klimaattop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.