NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Afvalputje wordt stuifduin

  Laarder_Wasmeer.jpg

  De Laarder wasmeren zijn gesaneerd: waar drie jaar geleden nog chroom, nikkel en cadmium regeerden, heeft nu het stuifzand vrij spel.

  Het gebied van de Laarder wasmeren bestond rond 1800 uit een glooiend natuurgebied met kleine vennetjes waarin de schapen werden gewassen; vandaar de naam wasmeer. De bodem in dat gebied liet amper water door en toen Hilversum daar begin twintigste eeuw z’n afvalwater ging lozen, ontstonden er vennetjes. De lozingen gingen door tot in de jaren zestig; de wasmeren waren het afvalputje van Hilversum.

  Droge zomer
  Het water was door de galvanische industrie (metaal), inktindustrie, verfindustrie en textielindustrie zwaar verontreinigd met zware metalen als chroom, nikkel, lood en cadmium. Toen het gebied in een hete, droge zomer droogviel, ging het zwaar verontreinigde slib stuiven en ontstond er een gevaarlijke situatie. Daarom is het gebied, inmiddels in beheer bij het Goois Natuurreservaat in 2008 grondig gesaneerd.

  Vogels neergestreken
  De natuur in het Laarder wasmerengebied was door alle fosfaten in de grond heel rijk geworden, met riet en wilgen, begroeiing die daar helemaal niet thuishoorde. Nu, drie jaar na de sanering, is het gebied onherkenbaar veranderd: het is weer veel schraler, met stuifduinen en kleine vennetjes. De boomleeuwerik, boompieper en de ernstig bedreigde tapuit, een vogel die in konijnenholen broedt, zijn er inmiddels neergestreken.

  Schaapskudde
  Wat de sanering niet heeft kunnen wegnemen, zijn de diep in de bodem doorgedrongen fosfaten. Die doen daar weinig kwaad, maar in de natte gebieden zorgen ze voor een overvloed aan pitrus, een stevige grassoort. Er zal een schaapskudde worden ingezet om deze plant binnen de perken te houden.

  Kijk hier voor een filmpje over de sanering (2008).

  Geplaatst in: Fragment TV

Media