Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afvalputje wordt stuifduin

  •  
27-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Laarder wasmeren zijn gesaneerd: waar drie jaar geleden nog chroom, nikkel en cadmium regeerden, heeft nu het stuifzand vrij spel.
Het gebied van de Laarder wasmeren bestond rond 1800 uit een glooiend natuurgebied met kleine vennetjes waarin de schapen werden gewassen; vandaar de naam wasmeer. De bodem in dat gebied liet amper water door en toen Hilversum daar begin twintigste eeuw z’n afvalwater ging lozen, ontstonden er vennetjes. De lozingen gingen door tot in de jaren zestig; de wasmeren waren het afvalputje van Hilversum.
Droge zomer
Het water was door de galvanische industrie (metaal), inktindustrie, verfindustrie en textielindustrie zwaar verontreinigd met zware metalen als chroom, nikkel, lood en cadmium. Toen het gebied in een hete, droge zomer droogviel, ging het zwaar verontreinigde slib stuiven en ontstond er een gevaarlijke situatie. Daarom is het gebied, inmiddels in beheer bij het Goois Natuurreservaat in 2008 grondig gesaneerd.
Vogels neergestreken
De natuur in het Laarder wasmerengebied was door alle fosfaten in de grond heel rijk geworden, met riet en wilgen, begroeiing die daar helemaal niet thuishoorde. Nu, drie jaar na de sanering, is het gebied onherkenbaar veranderd: het is weer veel schraler, met stuifduinen en kleine vennetjes. De boomleeuwerik, boompieper en de ernstig bedreigde tapuit, een vogel die in konijnenholen broedt, zijn er inmiddels neergestreken.
Schaapskudde
Wat de sanering niet heeft kunnen wegnemen, zijn de diep in de bodem doorgedrongen fosfaten. Die doen daar weinig kwaad, maar in de natte gebieden zorgen ze voor een overvloed aan pitrus, een stevige grassoort. Er zal een schaapskudde worden ingezet om deze plant binnen de perken te houden.
Kijk hier voor een filmpje over de sanering (2008).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.