NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Aktiegroep Oosterschelde Open

  OS Open

  Het Haringvliet en de Grevelingen waren inmiddels dicht, maar het protest tegen afsluiting van de zeearmen groeide. Zoals in Yerseke, waar in 1969 de Actiegroep Oosterschelde Open werd opgericht. Journalist Kees Slager deed verslag en bleef.

  Deltaportretten

  Het radioportret van Kees Slager is de vijfde in een reeks 'Deltaportretten' n.a.v. het openzetten van de sluizen in het Haringvliet. Zeven portretten worden deze weken uitgezonden van mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de natuur en het landschap in de Zeeuwse/Zuid Hollandse delta. Wat hebben de dammen en dijken van deltawerken teweeggebracht in deze gebieden? Behalve de Biesbosch worden het Haringvliet, de Grevelingen, de Oosterschelde en de Westerschelde bezocht door de geïnterviewden.

  Kees Slager

  werd in 1970 als verslaggever van het Vrije Volk naar Yerseke gestuurd om verslag te doen van Aktiegroep Oosterschelde Open die net was opgericht. De actiegroep was een bonte verzameling van mosselvissers, middenstanders, wat journalisten en scholieren die protesteerden tegen de afdamming van de Oosterschelde.

  Voor de vissers zou het het einde betekenen van hun inkomen, maar vooral betekende het voor iedereen ook het einde van het getij, het droogvallen van zandplaten, de dynamiek van dit gebied. Geëngageerd als de journalistiek in die tijd was besloot Kees Slager onmiddellijk om mee te doen met het organiseren van protestacties. Het begon met leuzen kalken op muren in Zeeland en met genereren van veel publiciteit.

  Gaandeweg werd de steun voor deze acties groter. Na uitgebreid onderzoek besloot het progressieve kabinet den Uijl om in plaats van een dam een stormvloedkering aan te leggen, waardoor er een open verbinding met de zee bleef bestaan. Kees Slager beschouwt het nog steeds als de grootste milieuoverwinning van de twintigste eeuw.

  Lees meer over de Deltawerken

  Naast de radioportretten in Vroege Vogels zullen de portretten in geschreven vorm verschijnen in een publicatie van het Wereld Natuur Fonds. Naar verwachting zal dat in december uitkomen.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media