Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amazonemier na 14 jaar weer gevonden

  •  
09-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amazonemier, eenmalig gebruiken

© Amazonemier - Theodoor Heijerman

De amazonemier is een sterk bedreigde soort in Nederland en even leek het er op dat soort was verdwenen. Er is drie jaar gezocht bij de laatste plaats in Noord-Brabant waar ze waren gezien. Na veertien jaar zijn ze weer gevonden.

Uitzonderlijke leefstijl

De amazonemier leeft in de nesten van renmieren en gebruikt deze mieren om het werk in de kolonie te doen als slaven. De amazonemierwerksters gaan soms op strooptocht om nieuwe slaven te roven uit omliggende renmiernesten. Het is erg zeldzaam om er een te zien omdat ze  alleen tijdens strooptochten uit het nest komen.

Amazonemier bij toeval gevonden

Vroeger kon deze warmteminnende soort gevonden worden op de droge zandgronden van Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Na 2000 leek alleen nog maar een populatie te zijn op De Plateaux in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. De laatste waarneming van de amazonemier stamde uit 2005. De afgelopen drie jaar is geïnventariseerd om nog bestaande nesten te vinden zodat deze effectief beschermd zouden kunnen worden.
Afgelopen maand was het eindelijk raak en werd voor de eerste keer in veertien jaar de amazonemier waargenomen in Nederland! Twee inventariseerders, die eigenlijk op zoek waren naar kevers, vonden amazonemierwerksters in natuurgebied De Plateaux. Bij nader onderzoek werden twee nesten gevonden.
Natuurmonumenten gaat zich inzetten om de nesten en de biotoop te beschermen en deze uitzonderlijke mierensoort voor ons land te behouden. De inventarisatie naar de amazonemier werd uitgevoerd met subsidie van de provincie Noord-Brabant.
Bron: Nature Today

Meer over:

mieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.