NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • ‘Anonieme’ actie tegen illegale dierenhandel

  papegaai_in_kooi_pixabay
  Papegaai in kooi - Bron Pixabay

  Nederlandse opsporingsautoriteiten beginnen donderdag samen met M. (Meld Misdaad Anoniem) een campagne tegen de illegale internationale dierenhandel. Doel is om mensen die binnen de dierenhandel werken hun kennis of vermoedens van illegale praktijken anoniem te laten melden.

  Ze horen of zien volgens de politie, NVWA en het Openbaar Ministerie vaak waar en wanneer illegale dieren worden aangeboden of onder welke naam. Die wetenschap kunnen ze voortaan anoniem kwijt bij M. via het nummer 0800-7000 of via de website.

  Vervalsing van papieren

  Volgens de opsporingsinstanties wordt ook in Nederland illegaal gehandeld in beschermde wilde dieren en planten. Daarmee wordt veel geld verdiend. Zo komen reptielen, amfibieën, vogels, zoogdieren en koraal via verborgen kanalen terecht bij liefhebbers in de huiskamer. Ze lijken op papier legaal gevangen genomen, gefokt of anderszins meegenomen, maar in de praktijk zijn de papieren vaak vervalst. Dieren worden veelal onder slechte omstandigheden vervoerd en overleven lang niet altijd het transport.

  Wildlife crime

  Rob de Rijck, landelijk officier van justitie op milieugebied en belast met de opsporing van de zogenoemde wildlife crime, zegt dat meldingen van getuigen onmisbaar zijn om misstanden in het vizier te krijgen. ,,We snappen echter dat de handel actief is in een klein circuit en dat mensen die misstanden signaleren daarom liever anoniem blijven. M. is voor hen een veilig vangnet. Mensen kunnen hiermee er echt aan bijdragen dat de natuur niet onherstelbaar wordt aangetast.”

  De campagne wordt bekostigd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ondersteund door het Wereld Natuur Fonds.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws