Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • App scant gloeilamp dwars door muren heen

  337303009f.jpg

  Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert ‘PeerView’: een app om dwars door muren heen brandende gloeilampen te signaleren. De gloeilampenscanner maakt gebruik van infraroodtechniek in recente toestellen. In Nederlandse huizen zijn 65 miljoen gloeilampen in gebruik.

  Smartphone steeds slimmer
  De ontwikkeling van camera’s in mobiele telefoons heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. De gloeilampenscanner maakt gebruik van de functie om temperatuurverschillen te registreren. Omdat gloeilampen meer warmte dan licht produceren, zijn ze goed te detecteren met behulp van infrarood. De app is speciaal ontwikkeld om de temperatuur van deze ‘peren’ te herkennen. 

  Klimaatimpact
  Zeker 80% van de Nederlandse huishoudens heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in huis. De gloeilampenscanner kan worden ingezet om brandende gloeilampen op te sporen. “PeerView is potentieel een belangrijk hulpmiddel in het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen”, zegt Milieu Centraal. “Alle 65 miljoen gloeilampen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt per jaar 970 miljoen kWh, gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle huizen in de gemeente Rotterdam”.

  Privacy
  Het feit dat de gloeilampenscanner dwars door muren heen warmteverschillen kan registreren, is mogelijk privacygevoelig. De voorlichtingsorganisatie heeft een gedragscode opgesteld dat de privacygevoeligheid zou moeten verminderen. Hierbij wordt uitleg over de wetgeving voor film en fotografie gegeven.

  Update
  De lancering van deze app is een 1 aprilgrap! Milieudefensie laat weten dat de smartphone is nog niet smart genoeg is voor de app PeerView. Het blijft een feit dat de gloeilamp niet meer van deze tijd is en led wel!

  Bron: Milieucentraal

  Geplaatst in: Nieuws