Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

App scant gloeilamp dwars door muren heen

  •  
30-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
337303009f.jpg
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert ‘PeerView’: een app om dwars door muren heen brandende gloeilampen te signaleren. De gloeilampenscanner maakt gebruik van infraroodtechniek in recente toestellen. In Nederlandse huizen zijn 65 miljoen gloeilampen in gebruik.
Smartphone steeds slimmer
De ontwikkeling van camera’s in mobiele telefoons heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. De gloeilampenscanner maakt gebruik van de functie om temperatuurverschillen te registreren. Omdat gloeilampen meer warmte dan licht produceren, zijn ze goed te detecteren met behulp van infrarood. De app is speciaal ontwikkeld om de temperatuur van deze ‘peren’ te herkennen. 
Klimaatimpact
Zeker 80% van de Nederlandse huishoudens heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in huis. De gloeilampenscanner kan worden ingezet om brandende gloeilampen op te sporen. “PeerView is potentieel een belangrijk hulpmiddel in het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen”, zegt Milieu Centraal. “Alle 65 miljoen gloeilampen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt per jaar 970 miljoen kWh, gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle huizen in de gemeente Rotterdam”.
Privacy
Het feit dat de gloeilampenscanner dwars door muren heen warmteverschillen kan registreren, is mogelijk privacygevoelig. De voorlichtingsorganisatie heeft een gedragscode opgesteld dat de privacygevoeligheid zou moeten verminderen. Hierbij wordt uitleg over de wetgeving voor film en fotografie gegeven.
Update
De lancering van deze app is een 1 aprilgrap! Milieudefensie laat weten dat d e smartphone is nog niet smart genoeg is  voor de  app PeerView. Het blijft een  feit dat de gloeilamp niet meer van deze tijd is en led wel!
Bron: Milieucentraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.