Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Appelspintkever verorbert Amerikaanse vogelkers

  •  
19-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
thumbnail_scolytus_mali_klein_p_serotina_ger_frenken.jpg
Enige tijd geleden ontving Leen Moraal, onderzoeker insectenplagen bij Alterra, foto’s van dode bomen van de Amerikaanse vogelkers. Het ging om bomen in een bosje van Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg. Op de stam waren duidelijke broedbeelden van bastkevers te zien met moedergangen en uitwaaierende larvengangen. Voor zover bekend is een dergelijke aantasting nooit eerder in Nederland gezien.
Cyanide
In Europa komen bijna geen insecten voor op de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) want blad en bast bevatten hoge concentraties van het giftige cyanide. Europese insecten zijn daaraan niet aangepast. In Noord-Amerika leven wel vele bladvretende rupsen en bastkevers op de Amerikaanse vogelkers.
Alterra
Toen Moraal de foto’s van dode Amerikaanse vogelkers onder ogen kreeg, was hij even bang dat het om een beruchte Chinese kever ging die recent in Noord-Amerika is terechtgekomen. Maar het kon ook juist gaan om een Amerikaanse kever die in Europa eindelijk zijn bijbehorende waardplant had gevonden. We moeten in Europa alert zijn op nieuwe invasieve exoten en daarom werd wat schors met daarin enkele dode kevers voor identificatie naar Alterra verzonden.
Lees meer op natuurbericht.nl
Bron: Alterra
foto: Ger Frenken

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.