NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Archeologische vondst in Naardermeer: aalscholverring

  aalscholver Luc.jpg
  Fotograaf: Luc Hoogestein

  In het Naardermeer werd onlangs een bijzondere vondst gedaan: een aalscholverring uit 1932. De ring komt uit Lekkerkerk, waar toen nog de grootste aalscholverkolonie van Nederland zat. Rond 1937 kwamen de aalscholvers voor het eerst naar het Naardermeer. En ze bleven.

  Het vermoeden bestond al dat aalscholvers vanuit Lekkerkerk het Naardermeer in 1937 herkoloniseerden, met 3 voorzichtige nesten. Daarna namen de aantallen toe maar echt makkelijk hadden ze het daar toen niet, getuige het de passage hieronder.  

  "In 1942 had in het Jan Hagensbosch in het Naardermeer een grote invasie plaats. De aanvankelijke nederzetting van 250 paren breidde zich snel uit tot 600 paren. Zij brachten grote schade toe aan de Purperreigers door takken uit de nesten van deze vogels weg te nemen. Dit kon natuurlijk niet worden geduld. Niet minder dan 5 keer moesten maatregelen worden getroffen om de nesten van de Aalscholvers te vernietigen. Telkens kwamen zij weer terug en bouwden nieuwe nesten. Eerst na de 6de keer hebben zij hun vestigingspoging, althans voor dat jaar, moeten opgeven."

  Uit: "De Aalscholver, Phalacrocorax carbo sinensis (Shaw & Nodder) als broedvogel in Nederland, in vergelijking met andere Westeuropese landen" door L. Coomans de Ruiter (RIVON-mededeling nr. 244, 1966)

  Gelukkig zijn de tijden veranderd.

  aalscholverring

  De aalscholverring uit 1932, foto: Luc Hoogenstein

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio