NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Arnhem wil kapbeleid herzien

  Boom1
  Foto: Jeannette Parramore

  Sinds er geen kapvergunning meer nodig is om bomen weg te halen, is er een kaalslag aan de gang in Arnhem. Boomverzorger Lodewijk Lamers weigert voortaan gezonde bomen te kappen en ook bewoners roeren zich. Arnhem gaat het bomenbeleid onder de loep nemen.

  "Takkenwerk Boomverzorging verzorgt en begeleidt alle levensfasen van uw boom", staat te lezen op Lamers zijn website. Maar bij de laatste levensfase van een boom (het kappen) wil hij alleen nog betrokken zijn als een boom echt ziek is of een veiligheidsrisico vormt. Gezonde bomen velt hij niet langer.

  "Het ging me de afgelopen twee jaar al steeds meer tegen staan. Mensen besluiten soms heel snel om een prachtige, gezonde boom te laten rooien. Omdat er veel bladafval vanaf komt of zaadjes. Dat wordt dan gezien als overlast. Ik wil tot denken aanzetten. Bomen verdienen de ruimte. Het gemak waarmee ze worden weggehaald moet veranderen. Mijn standpunt heeft ook te maken met het bomenbeleid in Arnhem. Sinds er geen kapvergunning meer nodig is, worden er veel meer bomen omgezaagd."

  Kappen zonder kapvergunning

  Groen Links wethouder Bouwkamp benadrukt dat zorgvuldigheid bij het kappen van de bomen voorop zal staan, ook in de richting van de lijst die nog moet worden afgewerkt. "We trekken alles kritisch na." Bij onveilige situaties gaan de bomen altijd om. In Arnhem mogen bomen met een beschermde status niet gekapt worden, tenzij daar dringende redenen voor zijn. Voor andere bomen is geen kapvergunning meer nodig.

  Bouwkamp stelt dat het 'in principe geen slechte gedachte is dit weer in te voeren'. Binnenkort zal het kapbeleid van de gemeente worden geëvalueerd in samenspraak met inwoners van Arnhem.

  Bron: Takkenwerk  en Boombeheer 2019

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media