Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Artis laat twee vale gieren los op Sardinië

  •  
15-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Vale gier

© Vale gier - Fotograaf: o.w.zijlstra

Twee jonge vale gieren uit Artis zijn vrijgelaten in de natuur. De vogels vlogen afgelopen weekend uit op Sardinië. De Amsterdamse dierentuin helpt op deze manier om het aantal gieren op het Italiaanse eiland weer omhoog te brengen.

Grote aaseters

De gieren hebben een belangrijke rol in het ecosysteem als aaseters . “Zij eten dode dieren en zijn dus de opruimers van de natuur”, zegt directeur Rembrandt Sutorius. De dierentuin werkt mee aan het natuurbehoudproject Life Under Griffon Wings, waarbij in totaal zestig gieren op Sardinië worden uitgezet.

Gieren beter beschermd

De vale gier werd vanaf de jaren zeventig bedreigd. Boeren lieten vergiftigde karkassen op hun land liggen om de roofdieren te verdelgen. Daarop volgde nieuwe regelgeving, waardoor de natuurlijke leefomgeving van de gieren beter is beschermd. Ook zijn er projecten opgezet om de dieren terug te brengen in de natuur.
De komende tijd worden de losgelaten vogels gemonitord aan de hand van een gps. Als het goed gaat, wil Sutorius dit vaker doen. “Op dit moment is er één net uit het ei en zitten er nog een paar in hun ei. Het zou dus volgend jaar weer kunnen.”
Bron: ANP

Meer over:

vale gier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.