Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Atalanta vaakst gezien tijdens vlindertelling

  •  
29-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Atalanta

© Atalanta, Fotograaf: CeesJM

De atalanta is de vlinder die het meest is geteld tijdens de jaarlijkse telling van de Vlinderstichting. De atalanta is 13.500 gezien, op de tweede plaats staat het klein koolwitje (9400), het dagpauwoogje werd ruim 6500 keer geteld en staat op de derde plek.
De atalanta ( Vanessa atalanta ) is een algemene trekvlinder die verspreid over het hele land wordt gezien. De vlinder is zwart met oranje strepen en witte vlekjes. Elk jaar vliegen volgens de stichting grote aantallen uit Zuid-Europa naar Nederland en brengen hier dan een of meerdere nieuwe generaties voort.

‘Teleurstellend aantal’

Het publiek kon waarnemingen in de tuin de afgelopen drie weken doorgeven op de website www.vlindermee.nl en via de app Vlindermee. Die app helpt ook bij het herkennen van de verschillende soorten. "Er zijn 155 verschillende soorten gezien en aan ons gemeld. In totaal ruim 71.000 vlinders", zei een woordvoerster. "Eigenlijk teleurstellend dat aantal. Dit keer zijn in drie weken tijd net zo veel vlinders geteld als bij tellingen in 2011 en 2012 in drie dagen tijd."

Beschermen

De Vlinderstichting gebruikt de gegevens om de insecten beter te kunnen beschermen. Als een bepaalde soort lijkt af te nemen kan de stichting er met natuurbeheerders voor zorgen dat de leefgebieden van die soort betere bescherming krijgt.

Langer tellen

De telling duurde voorheen slechts drie dagen, een lang weekend. De stichting maakte daar dit jaar drie weken van. Dat moet een nauwkeuriger beeld van de vlinderstand in ons land opleveren. Door de grilligheid van het weer is dat volgens de stichting steeds moeilijker geworden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.