Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Autoband op juiste spanning beter voor milieu en portemonnee

  •  
12-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
autoband auto

© Bron pixabay

Autorijden met je banden op de juiste spanning is veiliger, zuiniger en beter voor het milieu. De juiste spanning zorgt voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), minder brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Dat levert automobilisten al snel 100 euro per jaar op. Toch rijdt zo’n 60 procent van de Nederlanders rond met te slap opgepompte banden.
Daarom start vandaag de campagne ‘Geef je banden lucht’ om automobilisten met bijvoorbeeld radiospotjes en informatie bij het tankstation te wijzen op de voordelen van een vers opgepompte band.

Simpele bijdrage aan schoner Nederland

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) kondigde het gisteren al in de Vroege Vogels radio-uitzending . “Ik hoor mensen vaak zeggen: Ja maar wat kan ík nou bijdragen aan een schoner Nederland?’ Nou, dit! Hou je banden op spanning. Het is simpel, zinnig en zuinig. Veilig voor jou, goed voor je portemonnee en het draagt nog bij aan het halen van onze Klimaatdoelen ook. Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen, ” aldus Van Veldhoven.

Check elke twee maanden

De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. 42 procent weet dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn, maar 20 procent denkt onterecht dat dit het beste kan als de banden warm zijn.

Over de campagne

De campagne ‘Geef je banden lucht’ is een initiatief van verschillende partijen zoals het Ministerie I&W, VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA het gedrag van de automobilist veranderen.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Meer over:

bandenspanning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.