Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Avonturen van het koekoeksjong

  kleine karekiet op nest
  Kleine karekiet op het nest met daarin het koekoeksjong, Beleef de Lente.

  De webcams van Beleef de Lente draaien op volle toeren. Er is veel moois te zien! Één van de hoogtepunten is toch wel het koekoeksjong in het nest van de kleine karekiet. Opvallend is ook dat de jonge koekoek het nest deelt met een jonge kleine karekiet. Normaliter wordt deze namelijk uit het nest gegooid door de parasiet. Beleef de Lente maakte een korte video met daarin een samenvatting van de avonturen van de jongen.

  Calimero

  Eerder heeft een koekoek haar ei gelegd in het nest van de kleine karekiet. Op de video valt te zien dat het koekoeksjong uit het ei kruipt als een heuse Calimero met een halve eierschaal nog op het hoofd. Uiteindelijk worden de lege eierschalen uit het nest gekieperd. Ook de jonge karekiet komt uit zijn ei. De ouders schermen om de beurt het nest af om de jongen te beschermen tegen de kou en regen van afgelopen tijd. Vader en moeder kleine karekiet zijn druk in de weer met het voeren van de hongerige jongen. Ze vliegen af en aan met voedsel. Dit moet ook wel want het koekoeksjong eet net zoveel als vijf jonge kleine karekieten. Tijdens het voeren komen de ouders van het nest af en dit is het moment om de hoofdjes van de jonge vogels te kunnen zien.

  'Professor Cuckoo'

  Niet alleen in Nederland vergapen de bezoekers van Beleef de Lente zich aan het nest van de kleine karekiet waar een koekoeksjong in zit. Ook buiten de landsgrenzen is het nieuws van deze webcam al doorgedrongen. Zo is 'professor Cuckoo', Nick Davies van de universiteit van Cambridge naar eigen zeggen ook al verslingerd aan de 'Beleef de koekoek' webcam.

  Niet alleen?

  Het is nog even de vraag of het koekoeksjong het rijk al voor zichzelf heeft in het nest. Door de storm van de afgelopen dagen ging het nest behoorlijk heen en weer. Mogelijk heeft het jong daardoor niet de kans gekregen om het karekietenjong eruit te werken. Volgens koekoekenonderzoeker Raymond Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen maakt dit de situatie alleen maar nóg interessanter.

  Bekijk alle vogels op de webcam van Beleef de Lente.

  Geplaatst in: Nieuws