NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Aziatische veldkers is nieuw in Nederland

  Aziatische_veldkers_habitus_Gert-Jan_van_Mill.jpg

  Midden in de winter bloeit er een nieuwe plantensoort  in Nederland. Wie er oog voor heeft, kan de plant bloeiend aantreffen in tuinen, kwekerijen, op begraafplaatsen en langs gevels in de stad.  De voorlopige naam van deze plant is Aziatische veldkers, omdat zij afkomstig is uit Azië.

  Hoe of wanneer de Aziatische veldkers in Nederland terecht is gekomen is nog niet bekend. De aanwezigheid van veel van deze planten in tuincentra, waar ze als ‘onkruid’ tussen de aangeboden containerplanten staan, doet vermoeden dat de plant als verstekeling is ingevoerd.

  Herkenning
  De kans is groot dat dit onopvallende plantje over het hoofd wordt gezien. En de plant lijkt sterk op twee andere in Nederland voorkomende klein bloemige veldkersen: kleine veldkers (Cardamine hirsuta) en bosveldkers (Cardamine flexuosa). De Aziatische veldkers onderscheidt zich door een combinatie van kenmerken:
  - Aziatische veldkers heeft net als bosveldkers 6 meeldraden per bloem, bij de kleine veldkers zijn dit er meestal 4 (soms 5);
  - Aziatische veldkers vormt geen rozet met wortelbladen;
  - De bovenkant van de stengelbladen is bij Aziatisch veldkers kaal, bij de andere twee soorten zijn deze kort, aanliggend of schuin afstaand behaard (loep gebruiken).
  - De deelblaadjes van de stengelbladen zijn bij de Aziatische veldkers min of meer drielobbig, maar dit kenmerk is variabel.

  Onderzoek
  Waarschijnlijk zijn er op deze manier nog meer soorten veldkers uit Azië in Nederland terecht gekomen. Naturalis vraagt aan iedereen om te helpen bij dit onderzoek. Je kan helpen door de afwijkende veldkersjes die voldoen aan de bovenstaande omschrijving te verzamelen. Let vooral op de volstrekt kale bovenzijde van het blad. En stuur dat materiaal voorzien van vinder, vindplaats en datum s.v.p. naar Naturalis (adres zie onder). Naturalis stelt complete planten (wortels, stengel, bloem, vrucht) op prijs, maar wel graag zonder zand.

  Naturalis Biodiversity Center
  afdeling Nationaal Herbarium Nederland
  T.a.v. Leni Duistermaat
  Postbus 9514
  2300 RA Leiden


  Bron:  FLORON,  Natuurmuseum Nijmegen en Naturalis
  Foto’s: Gertjan van Mill en Petra van der Wiel

  Geplaatst in: Nieuws

Media