Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bayer steekt miljarden in alternatief glysofaat

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Chemiereus Bayer investeert 5 miljard euro in de ontwikkeling van alternatieven voor glyfosaat, een controversieel bestanddeel van onkruidverdelgers. Het Duitse concern wil telers uiteindelijk meer keuze bieden bij de bestrijding van onkruid.

Rechtzaken rondom RoundUp

Glyfosaat staat in een kwaad daglicht na rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van het middel Roundup, waar de stof een ingrediënt van is. Roundup kwam via de recente overname van eigenaar Monsanto in de schoot van Bayer, dat hierdoor ook de bijbehorende miljardenclaims voor de kiezen krijgt.
In de Verenigde Staten lopen ruim 13.000 rechtszaken over Roundup. Bayer leed vorige maand een derde grote nederlaag in de kwestie, waarbij een jury in Californië oordeelde dat het bedrijf twee kankerpatiënten samen 2 miljard dollar moet betalen.

Verkoop glysofaat gaat gewoon door

Bayer is niet van plan te stoppen met de productie en verkoop van glyfosaat. Zo treft het bedrijf voorbereidingen om het middel later dit jaar opnieuw te laten registreren voor een vergunning in de Europese Unie. Bayer wil naar eigen zeggen transparanter zijn over dat proces en nodigt wetenschappers, journalisten en non-gouvernementele organisaties uit mee te werken aan bijbehorend onderzoek.
Een nieuwe beoordeling van de veiligheid van glyfosaat is nodig om de chemische stof na 2022 te mogen verkopen in veel Europese landen. De EU verlengde de toestemming voor het middel in 2017 voor vijf jaar, in plaats van de beoogde tien jaar.
Bron: ANP

Meer over:

roundup, glysofaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.