Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bedreigde wasplaten

  •  
11-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4-Papegaaizwammetje.jpg

© Papegaaizwammetje Bittere wasplaat

Tussen Groningen en Ten Boer loopt de Stadsweg, een oude kleiweg die er al zeker 600 jaar ligt. De provincie wil het smalle fietspad dat er nu ligt verbreden, maar daar is niet iedereen gelukkig mee. Bewoner Herbert Koekkoek verzet zich tegen de verbreding vanwege de zeldzame wasplaten die er voorkomen. Hierbij krijgt hij de steun van Roel Douwes van de Mycologische Werkgroep Groningen.
Wasplaten worden wel de orchideeën onder de paddestoelen genoemd. Ze zijn kleurrijk, soms diep rood, dan weer helder groen tot oranje, maar altijd met een wasachtig laagje dat ze wat glanzend en steviger maakt. Het is een soort die alleen in het grasland en bermen voorkomt waar minstens vijftien jaar niets aan de bodem is gedaan. Als er nu met graafmachines het nieuwe fietspad wordt aangelegd, dan zullen de wasplaten zeker verdwijnen, is de zorg van Koekkoek.
16 december beslist de Provinciale Staten van Groningen over de Stadsweg en het Fiets Plus plan.
ridderwasplaatTYPO
stadsweg-winters
Ridderwasplaat Stadsweg-smal stuk met zeldzame wasplaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.