NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Beleef de Lente 2018 #12

  ooievaar1

  Het kuiken van de havik doet het naar omstandigheden heel goed. Het grootste gedeelte van de dag zit het kuiken namelijk alleen op het nest. Vader en moeder komen zelden eten brengen en als ze dat wel doen is het niet veel. Het kuiken kan nog niet zelf eten en moeder voert het kuiken door stukjes prooi af te scheuren. 

  Konijn op het menu

  Als vader ooievaar een prooi uitbraakt, wordt daar door de jongen hard om gevochten. Het jong dat het sterkst is, verslindt de konijnenprooi met huid en haar. Gelukkig voor het andere jong zit er nog een konijn verstopt in de krop van vader. De ooievaarsjongen zijn nu ruim vijf weken oud en krijgen al een prachtig verendek. Over een paar weken kunnen ze zelf op jacht gaan. 

  De steenuilen in Dongen en Winterswijk 

  De steenuil in Dongen broedt rustig verder op haar tweede leg. De vraag is of er deze keer wel kuikens uit het ei zullen kruipen. 

  In Winterswijk worden de steenuilen aangevallen door agressieve Vlaamse gaaien. Het uiltje wordt meerdere malen hard van de tak geduwd en duikt de kast in waar ze struikelt over haar kuikens die in het voorportaal zitten. De uilskuikens maken zich klaar om uit te vliegen en ze oefenen met fixeren. Uilen kunnen hun ogen niet bewegen dus moeten ze door hun kop te draaien hun prooi in de gaten houden. Op de website van Beleef de Lente staat het hele filmpje waarin de jongen gezamenlijk het fixeren oefenen. Hier is ook nog veel meer leuk beeldmateriaal van dit kleine uiltje te vinden.

Media