Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Beleef de Lente koekoek' valt uit het nest

  •  
16-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Koekoek_Fred_Hustings_2.JPG
Het spectaculaire avontuur van het koekoeksjong in het nest van de kleine karekiet is ten einde. Afgelopen donderdag viel het jong uit het nest. De jonge vogel was inmiddels al tweemaal zo groot en zwaar als zijn adoptieouders geworden en zag er gezond uit. De karekieten hadden het er maar druk mee en de koekoek paste nog maar net in het (te) kleine nestje. In het filmpje waarop de val van de koekoek te volgen is , zie je dat een van de adoptieouders met een 'gevulde' snavel bij het nest terugkomt en vol ongeloof het lege nestje in kijkt.
Waarom en waardoor de vogel uit het nest is gevallen is onbekend. Het nestje te zwak? Het jong te groot? De wind te hard? Of misschien simpelweg gewoon onhandigheid van het onervaren diertje. De wereldprimeur is in ieder geval voorbij. Als mensen vinden we het misschien lastig om nu niet in te grijpen en het jong terug te plaatsen. Toch gebeuren dit soort dingen in de natuur veel vaker dan we denken alleen zien we het dan gewoonweg niet. 

Tweede leg kleine karekiet?

Alhoewel de val van de koekoek erg sneu is biedt het ook kansen. Nu het nestje vrij is kunnen man en vrouw kleine karekiet misschien beginnen aan een tweede leg. De rietbewoners b roeden van mei tot eind juli/augustus, er is dus nog tijd zat en zelfs heel misschien dan ook wel weer een koekoeksjong...
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.