Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Belgisch slachthuis woensdag weer open

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Runderen slachthuis misstand

© Beeld uit de verborgen camera beelden. Bron: Animal Rights

Het omstreden slachthuis Verbist in het Belgische Izegem gaat woensdag onder streng toezicht weer open. Dat zegt de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

Beelden van misstanden

Het slachthuis kwam twee weken geleden onder vuur te liggen na een undercovervideo van Animal Rights. Op de beelden was te zien dat runderen met stokken in een box werden gejaagd en elektrische schokken kregen. De dieren konden zo zien hoe andere runderen bij hun poten werden opgehangen en de keel werd doorgesneden.
Het slachthuis moest dicht en verloor in de dagen daarop bijna al zijn klanten, waaronder ook de Makro in Nederland. Die kocht via tussenhandelaren kleine hoeveelheden vlees uit het slachthuis in.

Slachthuis weer open

Het bedrijf mag weer open nadat enkele maatregelen zijn genomen. Zo moest het personeelslid dat op de beelden te zien is worden ontslagen. Er moest ook een extra personeelslid komen om de dieren snel te bedwelmen en er mag alleen nog geslacht worden als er een verantwoordelijke van Dierenwelzijn in de ruimte toezicht houdt. Verder mag de elektrische veedrijver alleen nog worden gebruikt in aanwezigheid van de inspecteur.

Protest tegen heropening

Ook moeten er extra camera's worden geplaatst op alle belangrijke plaatsen van het slachtproces, een maatregel die aan alle slachthuizen in België is opgelegd. Verschillende Belgische media melden dat die camerabeelden ook op internet geplaatst worden, waar ze permanent door iedereen bekeken kunnen worden.
Dinsdag hebben dierenrechtenorganisaties een protestactie bij het slachthuis aangekondigd tegen de heropening.
Bron: ANP

Meer over:

belgië, slachthuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.