Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bermtoeristen in de knel

  •  
16-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Anthonie Stip en Edwin Dijkhuis
Ooit fladderden ze volop in bloemrijke weides: vlindersoorten als hooibeestje, koevinkje en klein geaderd witje. Met de intensivering van de landbouw werd hun leefgebied steeds kleiner. Noodgedwongen werden de boerenlandvlinders bermtoeristen. Maar doordat veel gemeentes hun bermen te grondig maaien, raken de vlindersoorten ook daar in het nauw.
Tijd om aan de noodklok te trekken, vinden Floron en de Vlinderstichting. Dat doen ze met de campagne 'Mijn berm bloeit'. Met behulp van een zoekkaart en een speciale app kunnen mensen bloemrijke bermen in kaart brengen. De gegevens worden vervolgens aan gemeentes doorgegeven, in de hoop dat die hun maaibeheer zullen aanpassen.
Vanaf eind juni is de 'Vlinder mee'-app (met daarin een speciale bloeiendebermenpagina) gratis online te verkrijgen, maar nu al kunnen mensen met de zoekkaart aan de slag. Ook vrijwilligers van de Vlinderstichting en Floron zijn al volop soorten aan het inventariseren.
Vroege Vogels dook, samen met Edwin Dijkhuis van Floron en Anthonie Stip van de Vlinderstichting, alvast de berm in langs de zeedijk bij het Overijsselse Vollenhove, om te zien wat er nog allemaal bloeit en vliegt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.