NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bescherming tegen de wolf

  schaapies

  Steeds vaker worden er wolven gezien in Nederland. Vanuit Duitsland zwerven jonge wolven naar Nederland, op zoek naar een nieuw leefgebied. Natuurbeschermers ontvangen de wolven met open armen, maar schapenhouders zijn minder blij met de opkomst van het roofdier.

  Wolfshond

  Op de Sallandse Heuvelrug worden de heidevelden ruim en open gehouden door een schaapskudde. Volgens de herder moet Nederland zich gaan wapenen tegen de wolf. Hij heeft speciale honden, waaronder een Pyrenese berghond, opgeleid om zijn kudde te beschermen tegen de steeds verder oprukkende wolf.

  Schattig maar gevaarlijk

  De jonge honden worden geboren in de kudde, waardoor ze meteen de schapen als hun familie leren zien. Ze worden nauwelijks geknuffeld en leren vanaf jongs af aan de kudde te beschermen tegen indringers. Iedereen die te dichtbij komt, wordt nogal agressief afgeblaft. Dit is even wennen voor wandelaars, want de grote, harige honden zien er lief en aaibaar uit. Daarom hangen er nu bordjes in het terrein om mensen te waarschuwen voor de waakhonden.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media