Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Besjes kleuren gouden specht rood

  •  
27-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Verkleurde veer. Foto: C.Hansen

© Verkleurde veer. Foto: C.Hansen

De vogelveren van de gouden gondspecht ( Colaptes auratus ) kunnen van kleur veranderen door het voedsel dat ze eten. Dat ontdekten Amerikaanse en Canadese wetenschappers die een plotseling optredend verschil in kleur bij deze spechtensoort onderzochten.
Van de gouden grondspecht leven in Noord-Amerika twee varianten: één met geel gekleurde veerschachten in het oosten ( Colaptes auratus auratus ) en één met rode veerschachten in het westen ( Colaptes auratus cafer ). In het midden van de twee leefgebieden ontmoeten de verschillende kleurlingen elkaar. De nakomelingen van deze spechtenmix verschillen in kleur van zalmroze tot felgeel.
Na tientallen jaren van onderzoek ontdekten de wetenschappers bij geel-geschachte spechten die plotseling rood kleurden, een pigment dat voorkomt in de besjes van bepaalde kamperfoeliestruiken. Wat bleek? Als in augustus het voedselaanbod schaarser wordt, voegen de spechten deze kamperfoeliebessen tijdelijk toe aan hun dieet. Die periode valt samen met de rui van de slagpennen, waardoor de verkleuring kan optreden.
Bron: Bionieuws.nl

Meer over:

specht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.