Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bestrijdingsmiddelen ook funest voor vogels

  •  
30-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Dood_jaban43.jpg

© Fotograaf: jaban43

Bestrijdingsmiddelen waarin het gif neonicotinoïde zit, moeten met onmiddellijke ingang worden verboden want ze zijn ook funest voor bepaalde vogelsoorten. Drie milieuorganisaties doen die oproep dinsdag aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Lagere vogelstand
De bestrijdingsmiddelen zijn volgens Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu en Greenpeace niet alleen zeer schadelijk voor bijen en andere insecten, maar ook voor verschillende vogelsoorten. Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de vogelstand in glastuingebieden, waar met het gif wordt gewerkt, lager is dan in andere gebieden.
85% oppervlaktewater vervuild
De milieuorganisaties pleiten voor een verbod op neonicotinoïden omdat deze in grote hoeveelheden van ons oppervlaktewater (sloten en kanalen) zitten. 85% van het oppervlaktewater in glastuingebieden, zoals in het Westland, voldoet niet aan de eisen voor de bescherming van het waterleven. Met een halve theelepel imidacloprid vervuil je een sloot van een meter breed over een lengte van 200 kilometer. Onder sommige omstandigheden kan deze stof maanden tot wel jaren aanwezig zijn.
Uitstel
De  staatssecretarissen Dijksma en Mansveld willen de glastuinbouw 2 jaar uitstel willen geven voor de verplichting om hun afvalwater te zuiveren. Dit baart de milieu- en natuurorganisaties veel zorgen en is een extra reden om voor een verbod te pleiten. De zuiveringsplicht geldt eigenlijk vanaf 1 januari 2016, maar wordt nu uitgesteld tot 1 januari 2018, tenzij de Tweede Kamer ingrijpt.
Bron: ANP en Natuur&Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.