NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Beton recyclen

  K5II3640.jpg

  Hoe kun je stukjes van een gesloopt flatgebouw, een muur, een stuk wegdek of ander beton zó bewerken, dat je het weer opnieuw kunt gebruiken? Uitvinder Koos Schenk uit Oss bedacht een zogenoemde 'smart crusher', waarmee hij oud beton weer helemaal uiteen laat vallen in wat het ooit was: zand, grind en cement.

  Betonnen Broeikas
  Bij de productie van cement uit mergel, zoals dat nu nog gebeurt in bijvoorbeeld de ENCI-groeve in Maastricht, komt absurd veel CO2 vrij. Dat komt omdat de mergel moet worden verhit, maar vooral omdat er in die mergel zelf ook heel veel CO2 zit opgesloten. Dat komt allemaal vrij op het moment dat je het tot cement bakt.

  De cementindustrie brengt op dit moment net zoveel broeikasgas in de lucht als alle logistiek (auto's, vliegtuigen, schepen) bijelkaar, zegt Schenk. Die uitstoot kun je voor een belangrijk deel verminderen door oud cement terug te winnen uit de betonnen gebouwen die je sloopt. 

  Conservatieve wereld
  De Wereldprijs van de ASN-bank (10.000 euro) was voor Schenk een goede aanmoediging om door te gaan. 'Eerlijk gezegd is dat geld allang weer op', zegt hij. 'Samen met mijn kompaan Dick Eerland wil ik nu gaan zoeken naar nog meer geld om een grote versie van mijn 'crusher' te maken. We zullen daarbij ook een beetje moeten opboksen tegen de conservatieve wereld van de betonindustrie. Want voor die de oude grondstoffen uit gebroken cement weer gaan gebruiken moet er nog wel het een en ander gebeuren!' 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio