Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beton recyclen

  •  
01-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
K5II3640.jpg
Hoe kun je stukjes van een gesloopt flatgebouw, een muur, een stuk wegdek of ander beton zó bewerken, dat je het weer opnieuw kunt gebruiken? Uitvinder Koos Schenk uit Oss bedacht een zogenoemde ' smart crusher ', waarmee hij oud beton weer helemaal uiteen laat vallen in wat het ooit was: zand, grind en cement.
Betonnen Broeikas
Bij de productie van cement uit mergel, zoals dat nu nog gebeurt in bijvoorbeeld de ENCI-groeve in Maastricht, komt absurd veel CO2 vrij. Dat komt omdat de mergel moet worden verhit, maar vooral omdat er in die mergel zelf ook heel veel CO2 zit opgesloten. Dat komt allemaal vrij op het moment dat je het tot cement bakt.
De cementindustrie brengt op dit moment net zoveel broeikasgas in de lucht als alle logistiek (auto's, vliegtuigen, schepen) bijelkaar, zegt Schenk. Die uitstoot kun je voor een belangrijk deel verminderen door oud cement terug te winnen uit de betonnen gebouwen die je sloopt. 
Conservatieve wereld
De Wereldprijs van de ASN-bank (10.000 euro) was voor Schenk een goede aanmoediging om door te gaan. 'Eerlijk gezegd is dat geld allang weer op', zegt hij. 'Samen met mijn kompaan Dick Eerland wil ik nu gaan zoeken naar nog meer geld om een grote versie van mijn 'crusher' te maken. We zullen daarbij ook een beetje moeten opboksen tegen de conservatieve wereld van de betonindustrie. Want voor die de oude grondstoffen uit gebroken cement weer gaan gebruiken moet er nog wel het een en ander gebeuren!' 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.