NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • "Bewakingscamera voor de atmosfeer" gelanceerd

  Tropomi
  Tropomi. Bron: Dutch Space / Sander Koenen

  Vrijdag wordt een nieuw Nederlands meetapparaat gelanceerd aan boord van een satelliet gelanceerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het apparaat, de Tropomi, kan vanuit de ruimte zien waar vervuilende gassen vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Deze informatie kan helpen in de de strijd tegen klimaatverandering.

  Broeikasgassen in beeld

  De Tropomi kijkt naar de onderste laag van de dampkring. Hier zit de lucht die de aarde omhult. In deze laag zitten de broeikasgassen zoals methaan, ozon en koolstofdioxide. Bij westenwind ademt Nederland de smog van Londen in, bij oostenwind de rook uit de schoorstenen van het Ruhrgebied. De Tromponi brengt deze stromen in beeld. De Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO noemt het instrument dan ook een "bewakingscamera van de atmosfeer".

  Dynamiek

  De Tropomi kan helpen om vragen van wetenschappers te beantwoorden, zoals hoe alle gassen in de dampkring precies op elkaar reageren. "De atmosfeer is heel dynamisch. Een paar jaar geleden zat er ineens een gat in de ozonlaag boven Europa en we wisten niet goed hoe die er kwam", noemt Harry Förster van de NSO als voorbeeld.

  Kaart van de vervuiling

  Elke dag maakt de Tropomi een nieuwe 'wereldkaart' van de vervuiling, en dat zeven dagen per week, minstens zeven jaar lang. Al die gegevens zijn genoeg om zestien dvd's per dag te vullen. Wetenschappers over de hele wereld kunnen er gratis mee aan de slag.

  Van ontwerp tot en met lancering kost de satelliet ongeveer 220 miljoen euro. Nederland betaalt hiervan ongeveer de helft. Het is een van de grotere Nederlandse ruimtevaartprojecten, samen met het lange verblijf van astronaut André Kuipers in ruimtestation ISS en de bouw van een grote robotarm voor het ISS, die mogelijk volgend jaar wordt gelanceerd. De lancering is vrijdag om 11.27 uur Nederlandse tijd vanaf de ruimtebasis Plesetsk in het hoge noorden van Rusland.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws