Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bewoners van de Hooge Platen

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
hoge_platen_westerschelde
In de Westerschelde liggen zandplaten, zoals de Hooge Platen, die droog vallen met laag water. Op de slikken van de platen zoeken vogels naar voedsel. Door de te sterke stroming in de Westerschelde dreigt een gedeelte van de slikken te verdwijnen.
Waar het probleem in de Oosterschelde en Grevelingen een gebrek aan getij is, kent de Westerschelde te veel getij. Door het verwijderen van de drempels in de vaargeul voor de scheepvaart is de stroming sterk. De waterkracht is hoog, en neemt daarom veel zand mee. Maar dit komt voornamelijk terecht op de al hoger gelegen platen. De hoge waterkracht zorgt er ook voor dat de platen steil worden afgeslagen. De helling van de platen wordt steil. 

Overgangszone verdwijnen

Juist op die overgangszone zoeken vogels, zoals steltlopers, naar voedsel. Met hun snavel zoeken ze naar schelpjes en slakjes in de bodem. Met de lengte van hun snavel kunnen ze maar tot een bepaalde diepte in de bodem komen. De overgangszone van laag naar hoog zorgt ervoor dat de vogels voor een langere periode met het stijgende getij naar voedsel kunnen zoeken. Hoe korter de overgangzone, hoe minder tijd de vogels hebben om te eten.

Verdiepingen en baggeren

Er zijn al drie verdiepingen geweest van de Westerschelde. Waarschijnlijk gaat er nog een verdieping komen. Er wordt wel steeds meer gekeken naar hoe deze verdiepingen zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd kunnen worden, maar onderzoek is lastig. Er zijn zoveel veranderende factoren, en dat maakt een sluitend antwoord lastig. Bijna dagelijks wordt er gebaggerd. De bagger wordt op bepaalde plekken neergelegd om te zorgen dat de platen een beetje aansterken. Maar of dit precies werkt, is nog een discussiepunt. Wannes Castelijns van het Zeeuws Landschap neemt Menno mee naar de Hooge Platen om het probleem te laten zien.

Trekvogels en zeehonden

Twee keer per jaar zitten op de slikken op de zandplaten in de Westerschelde wel een miljoen trekvogels uit te rusten en op te vetten. Maar de platen zijn ook voor broedende vogels een geweldige plek. Door een open verbinding met de zee komen ook nieuwe bewoners de schelde binnenzwemmen. Doordat er steeds minder afvalstoffen geloosd worden, zijn de Hooge Platen ook een geschikte plek voor zeehonden. Vanaf de dijk vlakbij Breskens kun je de Hooge Platen zien liggen. De platen zijn in totaal zo’n 1800 hectare. Als het vloed is, verdwijnt het grootste gedeelte onder water. Alleen ‘De Bol’ blijft boven water. Op de Bol hebben zwartkopmeeuwen en sterns gebroed en er groeien bijzondere zilte planten. 
Vroege Vogels TV in de Westerschelde, vrijdag 20 september vanaf 19.35 uur op NPO 2

Meer over:

westerschelde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.