Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bezwaren tegen afschot smienten Zuid-Holland

  •  
07-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smient_kanjer.jpg

© Fotograaf: Kanjer

Samen met 18 andere natuurorganisaties heeft de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland officieel bezwaar aangetekend tegen de toestemming die de provincie Zuid-Holland heeft gegeven om jaarlijks maximaal 6.500 smienten af te schieten. Ook hebben zij de rechtbank verzocht om de toestemming voor het afschot per direct te schorsen in afwachting van de uitkomsten van de bezwarenprocedure. De organisaties vrezen dat het afschot de toch al dalende smientenpopulatie nog verder in gevaar brengt. In hun bezwaar onderbouwen zij dat afschot niet voldoet aan de wet- en regelgeving.

Achteruitgang smient

De smient is een fraaie eendensoort die een fluitend geluid maakt. Een groot deel van de Noordwest-Europese smientenpopulatie overwintert in Nederland. In het voorjaar vertrekken de smienten weer naar hun broedgebieden elders. Omdat smienten gras en soms ook andere gewassen eten, kunnen ze schade aan de landbouw veroorzaken. De provincie Zuid-Holland heeft daarom recent toestemming gegeven voor het afschieten van maximaal 6.500 smienten per jaar. Volgens de natuurorganisaties is dit onacceptabel omdat de aantallen smienten in Zuid-Holland al jaren achteruit gaan. Het afschieten van 6.500 smienten per jaar zou een afschot betekenen dat fors hoger is dan het gemiddelde afschot van de afgelopen jaren. Hierdoor dreigt de smientenpopulatie nog verder achteruit te gaan.

Beschermde gebieden

Ook wijzen de natuurorganisaties in hun bezwaar erop dat er in Zuid-Holland diverse natuurgebieden zijn die speciaal bedoeld zijn voor de bescherming van de smient. Hoewel in deze natuurgebieden geen sprake is van afschot, wordt geen rekening gehouden met aangrenzende landbouwgebieden. De smienten uit de natuurgebieden gebruiken ook deze aangrenzende gebieden om te foerageren. Daardoor kan het afschot ook negatieve effecten hebben op de smienten in de beschermde natuurgebieden terwijl dit niet is toegestaan.

Massaal protest

Toen de provincie Zuid-Holland een aantal weken geleden een besluit moest nemen over het toestaan van afschot van smienten, bleek dat er veel weerstand tegen dit plan bestond. In minder dan een week tijd werden meer dan 10.000 protestmails naar leden van Provinciale Staten verstuurd om hen op te roepen niet in te stemmen met het afschot. In de besluitvorming stemden PvdD, PvdA, GroenLinks, 50Plus en PVV tegen het afschot, maar dat was niet genoeg voor een meerderheid waardoor de provincie toch instemde met het toestaan van afschot. De natuurorganisaties hopen dat besluit nu via een juridische procedure alsnog terug te kunnen draaien.
Bron: Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Meer over:

smient, jacht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.