NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bier en mosterdzaad nieuwe basisstoffen voor gewasbescherming

  bier
  bron: pixabay

  Bier en mosterdzaad mogen vanaf deze maand gebruikt worden door boeren en telers als gewasbeschermer. Ze zijn toegevoegd aan een Europese lijst van basisstoffen die als gewasbeschermingsmiddel mogen worden gebruikt. Op die lijst staan nu ruim twintig stoffen zoals houtskool, zonnebloemolie, brandnetel en melkwei. 

  Gewasbescherming met weinig risico

  Bier is toegelaten voor gebruik tegen slakken. Mosterdzaad is toegestaan om planten te beschermen tegen ziektes veroorzaakt door schimmels. Algemeen wordt van deze basisstoffen aangenomen dat ze weinig risico met zich meebrengen. Ze mogen geen invloed hebben op de hormoonhuishouding, op het zenuwstelsel of het immuunsysteem. Het kruid bijvoet werd bijvoorbeeld afgewezen voor de Europese lijst, omdat er onvoldoende bekend was over de effecten bij gebruik.

  Niet voor consumentenmarkt

  Telers mogen basisstoffen binnen de goedkeuringsvoorwaarden als gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar de middelen mogen niet met een gewasbeschermingsclaim op de markt worden gebracht. Flesjes ‘slakkenbier’, bedoeld om slakken met bier te bestrijden, zijn dus niet toegelaten.

  Basisstof aanvragen

  Basisstoffen worden op Europees niveau toegelaten. Een aanvraag kan worden ingediend door elke belanghebbende. Zo werd bier aangevraagd door een Frans onderzoeksinstituut voor biologische landbouw, dat al diverse Europese toelatingen van basisstoffen aanvroeg. Een basisstof wordt door de Europese Commissie goedgekeurd na wetenschappelijke beoordeling door de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA, en na het raadplegen van alle lidstaten. Deze procedure duurt ongeveer een jaar. 

  Bron: College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden 

  Geplaatst in: Nieuws