NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bijengif beetje verboden

  honingbij1_02.jpg

  Vanaf 1 december is het gebruik van neonicotinoïden in Europa niet meer toegestaan, althans tijdelijk (2 jaar). Het is een besluit van de Europese Commissie. Het gaat om de stoffen thiamethoxam, clothianidin en imidacloprid. Het laatste gif wordt al jaren in verband gebracht met de bijensterfte.

  Het Europees parlement heeft op 29 april een 2-jarig moratorium afgekondigd. Het gaat om de stoffen imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin

  In Nederland heeft het verbod vooral invloed op de teelt van mais en koolzaad. Omdat het verbod per 1 december ingaat, kan het winterkoolzaad dat in de herfst wordt gezaaid nog één keer worden behandeld. Gebruik in de glastuinbouw krijgt waarschijnlijk een uitzondering.

  Steeds meer bewijs
  Uit een nieuwe studie blijkt dat de helft van het Nederlandse oppervlaktewater giftig is voor insecten. Dat is deze week te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Volgens één van de auteurs, Jeroen van der Sluijs, Universitair docent nieuwe risico’s aan de Universiteit Utrecht, is het ‘superinsecticide’ imidacloprid de boosdoener.  Wetenschappers luiden de internationale noodklok over het gif: ‘Met een strengere norm alleen komen we er niet. Dit insecticide is zo schadelijk en blijft zo lang in het milieu dat een internationaal verbod zeker op zijn plaats is.’

  Bijengif
  Imidacloprid is in ruim tien jaar tijd uitgegroeid tot het meest gebruikte insecticide ter wereld. Er wordt jaarlijks 20.000 ton geproduceerd en verspreid over het land om plaaginsecten en insecten die plantenziekten overbrengen in de landbouw of in de achtertuin te bestrijden. Het middel wordt echter op zo’n grote schaal gebruikt, spoelt gemakkelijk uit en het is zo giftig en breed werkend dat zijn dodelijke uitwerking niet beperkt blijft tot de plaaginsecten in akker of achtertuin. Onderzoek van het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht brengt aan het licht dat het gebruik van imidacloprid zeer negatieve impact heeft op de insectenrijkdom en andere ongewervelde diertjes in en om het oppervlaktewater.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio