NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bijentelling verlengd, weekend te koud voor bijen

  aardhommel2.jpg
  Fotograaf: MarijkeS

  Maar liefst 2600 mensen trokken dit weekend naar buiten om bijen te tellen. De top 3 van meest geziene bijen is: op 1 honingbij, op 2 aardhommel, op 3 rosse metselbij. De resultaten van de telling verschillen duidelijk met de Nationale Bijentelling van vorig jaar, toen het zo’n 20 graden was.

  Op zaterdag lieten de soorten die niet goed tegen kou kunnen het afweten, terwijl de hommel, stevig behaard, zich juist wel goed liet zien. Vanwege het koude weer wordt de telling verlengd tot en met 19 april. Volgens Nederland Zoemt moet zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten.

  Resultaten invoeren tot en met 19 april

  
Vanwege het koude weer loopt de telling tot door tot en met vrijdag 19 april. Tot die dag kunnen tellers hun waarnemingen doorgeven op www.nederlandzoemt.nl. Daarna maakt Nederland Zoemt de definitieve eindbalans op van de tweede Nationale Bijentelling.

  Iedereen die wil meedoen, moet een half uurtje alles wat er zoemt in hun tuin vastleggen, eventueel met behulp van een bijengidsje. Die gids is te vinden op de website van Nederland Zoemt.

  De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisatoren maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar de beestjes zich ophouden. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van onze eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt. Er zouden al 34 soorten zijn verdwenen uit ons land.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws