Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijentelling verlengd, weekend te koud voor bijen

  •  
15-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
aardhommel2.jpg

© Fotograaf: MarijkeS

Maar liefst 2600 mensen trokken dit weekend naar buiten om bijen te tellen. De top 3 van meest geziene bijen is: op 1 honingbij, op 2 aardhommel, op 3 rosse metselbij. De resultaten van de telling verschillen duidelijk met de Nationale Bijentelling van vorig jaar, toen het zo’n 20 graden was.
Op zaterdag lieten de soorten die niet goed tegen kou kunnen het afweten, terwijl de hommel, stevig behaard, zich juist wel goed liet zien. Vanwege het koude weer wordt de telling verlengd tot en met 19 april. Volgens Nederland Zoemt moet zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten.

Resultaten invoeren tot en met 19 april


Vanwege het koude weer loopt de telling tot door tot en met vrijdag 19 april. Tot die dag kunnen tellers hun waarnemingen doorgeven op www.nederlandzoemt.nl. Daarna maakt Nederland Zoemt de definitieve eindbalans op van de tweede Nationale Bijentelling.
Iedereen die wil meedoen, moet een half uurtje alles wat er zoemt in hun tuin vastleggen, eventueel met behulp van een bijengidsje. Die gids is te vinden op de website van Nederland Zoemt.
De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisatoren maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar de beestjes zich ophouden. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van onze eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt. Er zouden al 34 soorten zijn verdwenen uit ons land.
Bron: ANP

Meer over:

bijentelling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.