NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bijzondere bijen

  blauwzwarte_houtbij.jpg
  Blauwzwarte houtbij. Foto: TheoTerwiel

  Vergeet de honingbij! Er zijn nog talloze andere bijen in Nederland en stuk voor stuk houden ze er gekke gewoontes op na. In deze fotoserie stellen we een aantal bijzondere bijen aan je voor!

  Wollige bij
  Grote wolbijen, zoals op de foto hieronder, slepen flinke hoeveelheden plantenbeharing naar hun nest om cellen mee te maken. Dit halen ze van behaarde planten zoals ezelsoor.


  Fotograaf: breugel 

  Korte tong
  Maskerbijen hebben een hele korte tong. Ze foerageren daarom alleen op bloemen waar het nectar en stuifmeel makkelijk te bereiken is.


  Fotograaf: daksaya

  Bij of vlieg
  De blauwzwarte houtbij lijkt misschien op een vlieg, maar is toch echt een bij. Van maart tot september kun je deze zeldame soort zien op bloemrijke plaatsen.


  Fotograaf: TheoTerwiel

  Pluimvoeten
  Bij de pluimvoetbijen hebben de vrouwtjes fel gele pluimen aan de achterpoten. Heel handig als je veel zand moet weggraven.


  Fotograaf: MarijkeS 

  Gravers
  Graafbijen, zoals de grijze zandbij, zijn wat kleiner dan honingbijen maar meestal wel behaard. Om zich voor te planten, graven ze een nest in zachte zandgrond.


  Fotograaf: DirkMuller 

  Metselaars
  Deze rosse metselbij legt haar eitjes graag in bestaande holtes. Tussen de afzonderlijke eitjes worden muurtjes ‘gemetseld’.


  Fotograaf: tinyvdmeer

  Behangen met blaadjes
  Met de kaken snijdt de behangersbij bladeren in ovale stukken. Met dit opgerolde blaadje tussen de poten geklemd, vliegt de bij naar het nest, waar de blaadjes worden gebruikt om afzonderlijke cellen te maken.


  Fotograaf: albertine

  Koekoek onder de bijen
  De gewone viltbij is een zogenaamde koekoeksbij. Net als een koekoek legt de bij haar eitjes in het nest van een andere soort. Meestal zijn zijdebijen de pineut. De bij op deze foto is onschuldig aan het slapen.


  Fotograaf: breugel

  Bloedbij

  De grote bloedbij is ook een koekoesbij. Het vrouwtje eet eerst het eitje van een grote zijdebij op om vervolgens in de lege nestcel haar eigen eitje te leggen.


  Fotograaf: jvbeilen

  Bron: wildebijen.nl

  Geplaatst in: Fotoserie