Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biodiversiteit in de taal: de klaproos

  •  
07-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
klaproos_MarijkeKemps.jpg

© Fotograaf: MarijkeKemps

Planten en dieren hebben wetenschappelijke namen, Nederlandse namen, bijnamen en streeknamen. Dat zorgt (ook in de taal) voor veel variaties die je biodiversiteit zou kunnen noemen. Al die verschillende namen zeggen vaak ook veel over de flora en fauna. Samen met taalkundige Jan Stroop gaan we dit keer plantennamen bekijken.
Knalrood
De etymologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de herkomst van namen en woorden. Jan Stroop gaat speciaal voor Vroege Vogels dit voorjaar bloemen en hun namen onderzoeken. Het eerste deel van de serie gaat over een bloem die je nu in grote aantallen majestueus ziet bloeien. Knalrood en opvallend van vorm, maar waar komt die naam nu vandaan?
De klaproos in beeld
De klaproos is een van de populairste planten bij onze fotografen. In deze fotoreeks krijg je een mooie indruk van de levensloop.
klaproos5
Geboorte van een klaproos. Fotograaf Bertterlan
Klaproos-jon-bakker
Klaproos tussen het koolzaad. Fotograaf Jon Bakker.
Klaproos2
Nog even parmantig. Fotograaf: GertPaassen.
Klaproos-4
Deze 'gekreukte' klaproos laat zijn kopje hangen. Fotograaf: MarijkeKemps.
Meer foto's van MarijkeKemps vind je  hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.