Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biologie als exportproduct

  •  
20-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Theunis Piersma

© Rob Buiter

Al vele jaren reist hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma zijn onderzoeksobjecten - kanoeten, (rosse) grutto's, rotganzen of drieteenstrandlopers – achterna tussen hun broed- en hun overwinteringsgebieden. Van Scandinavië tot West-Afrika en van Siberië tot Australië. Die vasthoudendheid heeft hem al veel geleerd over de verbinding tussen vogels en verschillende gebieden op de wereld. 
Die vasthoudende manier van veldonderzoek doen begint op steeds meer plaatsen school te maken. Recent werd bekend dat de Chinees overheid stopt met het inpolderen van de getijdengebieden langs de Gele Zee. Ingewijden vertellen de Chinese leider Xi dit heeft besloten mede door het ecologisch onderzoek van de groep van Piersma. En niet alleen dat: wanneer zou blijken dat bepaalde inpolderingen schadelijk zijn voor de ecologie, is Xi zelfs bereid om bestaande projecten terug te draaien. 

Ontstnappen van de natuur

Ondanks dat we de ecologie van trekvogels steeds beter lijken te snappen, is er ook een grote 'ontsnapping' van de natuur aan de gang. Dat schrijft Piersma in een nieuw boek dat hij schreef samen met bioloog Thomas Oudman. 'Als je op een goede manier onderzoek bedrijft, zul je merken dat je met ieder antwoord steeds meer nieuwe vragen oproept. In het verleden hebben onderzoekers zich te vaak blind gestaard op één denkrichting. Zo is in de biologie de genetica lange tijd heel hip geweest. Ondertussen dreigden we te vergeten dat de genetica lang niet zo allesbepalend is als op het hoogtepunt van die hype werd beweerd', aldus Piersma.
de Ontsnapping van de Natuur wordt uitgegeven door Atheneum.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.