Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bladpootwants: exotische wants veel gezien

  •  
22-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
959 keer bekeken
  •  
bladpootwants

© bladpootwants, Foto: meerti

Veel mensen hebben hem de afgelopen weken gezien: deze exotische wants. Maar welke soort is het en waar komt deze enorme wants vandaan?

Dit bruine insect is de bladpootwants. In 2007 werd er voor het eerst een gezien in Nederland. Ze komen hier namelijk niet vandaan. Oorspronkelijk leven ze in Noord-Amerika. Op onbekende wijze is de soort in 1999 voor het eerst in Italië terecht gekomen waarna de soort zich snel verspreidde over de rest van Europa.

bladpootwants

© bladpootwants, Foto: euroblinkie

Bladpootwants slaat vleugels uit, fotograaf: euroblinki e

Voor Nederlandse begrippen is de wants vrij groot met een lengte van twee centimeter. De afgeplatte achterschenen vallen ook goed op. Daar komt de naam bladpootwants vandaan.

De bladpootwants leeft normaal op dennen, sparren en allerlei soorten sierconiferen, maar heeft in de herfst de neiging om ook huizen in te trekken. Vandaar dat de soort nu veel wordt waargenomen.

Dodelijk?

In 2016 gingen er verhalen de ronde dat deze wants de dodelijke ziekte van Chagas kan overbrengen. Maar dit klopt niet. Vincent Kalkman van EIS-Nederland vertelt dat dit komt doordat de wants erg lijkt op de kissing bug die wel de ziekte kan overbrengen. Maar deze soort is nog nooit in Nederland waargenomen.

bladpootwants.jpg

Ongevaarlijke bladpootwants

© Fotograaf: ekster

Ongevaarlijke bladpootwants, Fotograaf: ekster

Meer over:

bladpootwants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.