NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Blauwalgen bedreigen het koraal

  Blauwalg met koraal
  Erik Meesters

  Bij de koraalriffen van de Nederlandse Antillen komen sinds een aantal jaren dikke plakkaten van blauwalgen voor. Aan boord van het onderzoeksschip ‘RV Pelagia’ proberen Erik Meesters van Wageningen Marine Research en Fleur van Duyl van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee uit te zoeken waar die blauwalgen vandaan komen en hoe ze te bestrijden zijn.

  Giftig

  De blauwalgen – eigenlijk: cyanobacteriën – zijn te vergelijken met de blauwalgen die bij ons in de zomer soms het zwemwater vergiftigen. Ze gedijen goed bij veel voedingsstoffen in het water. En daar zit volgens Meesters en Van Duyl dan ook het probleem: er komen te veel voedingsstoffen met regen en afvalwater van de eilanden in de zee terecht. 

  De blauwalgen kunnen een probleem worden voor het koraal. Nu zitten ze alleen nog op een diepte waar geen koraal meer kan groeien, maar als er nog meer voedingsstoffen in het water komen kunnen ze ook de koraalpoliepen overwoekeren, die daardoor zullen sterven. De oplossing lijkt helder: beperk de hoeveelheid voedingsstoffen die in de zee terecht kan komen. Het probleem is dat de Antillen kampen met een enorm overschot aan overtollige voedingsstoffen. De eilanden zijn voor het grootste deel opgebouwd uit kalk (oud koraal) en niet uit vruchtbare bodem. Er wordt heel veel voedsel geïmporteerd voor al die honderdduizenden toeristen, terwijl er nagenoeg geen voedsel wordt verbouwd. De 'mest' waar de eilanden mee blijven zitten - lees: de poep van alle toeristen - wordt dus ook niet hergebruikt om het land vruchtbaar te maken, maar spoelt in de meeste gevallen ongezuiverd de zee in. 

  Het onderzoek van Meesters en Van Duyl is onderdeel van de expeditie NICO – Netherlands Initiative on Changing Oceans – van het Texelse instituut voor Zeeonderzoek en de nationale onderzoeksfinancier NWO.

  Meer informatie over de andere onderdelen van deze NICO-expeditie staat op de expeditie-site.

  Andere radioreportages vanaf de Pelagia:

  Erik Meesters en Fleur van Duyl. Fotograaf: Rob Buiter

Media