Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwband als sluipmoordenaar

  •  
22-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
blauwband_Jelger_Herder.jpg
Het lijkt erop dat de blauwband, een exotische vissoort uit Azie, een sluipmoordenaar is voor onze inheemse vissen. Onderzoekers ontdekten dat deze vis een parasiet bij zich draagt waar inheemse vissen niet tegen bestand zijn. In sommige plassen komen zelfs alleen nog maar blauwbanden voor.
blauwband
Dodelijke combinatie
De blauwband, een nieuwe exotische vissoort in Nederland, draagt een voor inheemse vissen gevaarlijke parasiet bij zich. Dit ontdekten RAVON en de afdelingen Microbiologie en Dierecologie van de Radboud Universiteit in een studie die deze maand is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Aquatic Invasions’. De onderzoekers ontdekten een besmettingsgraad van meer dan 65% op twee locaties langs de Maas in Limburg. Het is de verwachting dat de blauwband en zijn parasiet ook in Nederland een dodelijke combinatie vormen voor kwetsbare inheemse vissoorten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.