Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwborst kondigt de lente aan

  •  
15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwborst_5aa7853347a54_medium

© Blauwborst - Fotograaf Mathieu55

Vanaf de tweede helft van maart is het zover: je kunt de blauwborst weer horen zingen. In april doet hij er nog een schepje bovenop en barst het gezang echt los. Hij zingt net zo mooi als de nachtegaal, al blijft dat een discussie voor fijnproevers. Eén ding is zeker: als je hem hoort is de lente in aantocht.

Opmars van de blauwborst

Ze hebben de afgelopen decennia, sinds de jaren ’70, in Nederland een flinke opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen. Blauwborsten zijn riet- en moerasvogels. Zij zijn vooral in hun nopjes in ruige gebieden, zoals de Oostvaardersplassen, Biesbosch en Lauwersmeer. Gebieden waar de laatste jaren hard aan de natuur is gewerkt. Maar ook oudere baggerdepots, verruigde terreinen en duinvalleien met kruipwilg zijn geschikte leefgebieden. Er broeden inmiddels tussen de 12.000 en 15.000 paartjes in Nederland.
Heeft de blauwborst eenmaal een partner gevonden en zijn ze begonnen aan huisje-boompje-beestje, dan leidt hij een teruggetrokken leven. Kortom, wie een blauwborst wil zien en horen moet de komende weken zijn slag slaan.

Meer over:

blauwborst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.