NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Blauwe kiek steeds zeldzamer

  ben_en_blauwekiek.jpg

  De Blauwe kiekendief is één van de ernstigst bedreigde vogelsoorten van Nederland. Dit jaar broeden er in Nederland heel weinig blauwe kiekendieven. Volgens Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, die zich ook bekommert om de blauwe, zijn er maar acht broedparen dit jaar. Speciale vogelakkers in combinatie met onderzoek kunnen de Blauwe kiekendief redden.

  Vogelbescherming Nederland en Werkgroep Grauwe Kiekendief hebben afgesproken om samen de schouders te zetten onder een Masterplan waarin de essentiële bouwstenen voor herstel één voor één voor zullen moeten worden opgestapeld. Nederland heeft een rijke historie als het gaat om het vergaren van kennis van de drie in ons land broedende soorten kiekendieven.

  Op deze traditie willen Vogelbescherming en Werkgroep Grauwe Kiekendieven voortbouwen om samen met terreinbeheerders, agrariërs, maar ook met waterschappen en particulieren te proberen de komende jaren in ieder geval de jachtgebieden voor Blauwe kiekendief zodanig in te richten dat deze woelmuizenspecialisten gedurende alle maanden van het jaar voldoende hebben te jagen om zonder al te veel problemen aan het broedseizoen te kunnen beginnen.

  Om meer te weten te komen over het gedrag van de blauwe kiekendief, is er een webcam geplaatst bij één van de acht nesten dit jaar in Nederland. Uniek, want dat is nog nooit eerder gebeurd. De live-beelden van deze camera zullen één dezer dagen op de website van Vroege Vogels te zien zijn.


  Blauwe kiekendief. Fotograaf: geugjesRia

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio