Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwe supermaan aan de hemel

  •  
01-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Blauwe maan

© Vanavond 21.45 uur, de bewolking verdwijnt. Fotograaf: JancoGrave

In de nacht van woensdag op donderdag was er wereldwijd een 'blauwe superbloedmaan' te zien. De maan lijkt extra groot doordat ze betrekkelijk dicht bij de aarde is. Ze krijgt bovendien een rode gloed doordat de aarde tussen de zon en de maan in staat en zo de maan  verduistert.

Spectaculair

Nederland moest het doen met een supermaan, blauw genoemd omdat het de tweede volle maan was in een kalendermaand. Op andere plekken op de wereld was de situatie dankzij de eclips spectaculairder. Bij een planetarium in de Indiase stad Bangalore vormden zich lange rijen om door een telescoop naar de roodkleurige maan te turen. De Hindustan Times berichtte dat sommige hindoetempels de deuren sloten wegens het onheilspellende karakter. Ook miljoenen Chinezen hadden geluk. In Peking was het koud maar helder, waardoor het fenomeen na ruim 150 jaar eindelijk weer eens goed was te zien.
In Nederland was er geen rode gloed over de maan te zien, maar toch leverde de supermaan prachtige foto's op:
Volle maan

© Fotograaf: Jeanet1

Fotograaf: Lindaloes
Fotograaf: wilhelmina559

Meer over:

supermaan, maan, eclips
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.